magazín

Jahody – nepříjemný alergen, nebo prospěšné ovoce?

PR články
Alergie na jahody

Alergie může vzniknout v jakémkoliv věku. Na jahody jsou však většinou alergické děti. Projevuje se kopřivkou, to znamená červenými vyrážkami, které neuvěřitelně svědí. Nejčastěji se objevují na nohou, rukou či na tváři. Z této alergie naštěstí zvyknou děti vyrůst. A to se vyplatí, protože jahody obsahují vysoký podíl vitamínu C, kyseliny listové i draslíku. Jsou výborné při hubnutí, protože pohár jahod obsahuje pouze 55 kalorií.

Pěstování a sběr

Zralé jahody jsou plně červené barvy bez zelené nebo bílé špičky. Plody se sbírají ráno, jakmile uschne rosa. Pozor na sběr a pozdější konzumaci - jejich kvalita se totiž po utržení rychle snižuje. Už po pěti hodinách od sklizně se ztrácí nejen obsah vitamínů, ale i charakteristická vůně. Nesbírejte je do zásoby a pokud se vám nepodaří všechny vypěstované jahody sníst, pokuste se je zpracovat maximálně do tří dnů od sbírání.

Věděli jste?

 Podle Guinessovy knihy rekordů měl největší jahodový koláč na světě 250 m2 a vážil 2 700 kg. Byl vyroben v roce 1999 na Floridě.
Jahodové aroma nelze napodobit. Patří mezi nejkomplikovanější vůně, které příroda vytvořila. Sestává z více než 300 složek a z množství neznámých látek. Jednoduše ji v laboratoři nevyrobíte. Proto umělá jahodová zmrzlina či sladkosti nechutnají tak lahodně jako skutečné jahody.




aktualityaktuality
PR články

Mohlo by Vás zajímat

Redakční výběr