magazín

Na sladce i na slano, s masem i bez! Ochutnejte nejlepší podzimní recepty

PR články

Co uvařit či upéct přes víkend? Častá otázka každé hospodyňky. Připravili jsme pro vás paletu dvanácti podzimních jídel, ve kterých využijete hlavně zeleninu z vlastní zahrádky.

Někdy máme chuť na sladký oběd, jindy dobře padne bezmasý slaný. Děti si s radostí pochutnají na palačinkách. Dospělým pochutnají řízky, hoc i netradiční. Že už víte, co uvařit? Tak se pak inspirujte receptem na zdravé müsli tyčinky. Sklizeny jste jablka a uvažujete co s nimi? Kromě zdravých plodů, které uskladníte, nestandardní zpracujte do kompotu. V zimě ho využijete na přípravu rychlého Pijte například pro neohlášenou návštěvu.

  1. Štiplavý fazolový guláš bez masa

Fazolový guláš. zdroj: Pinterest
Fazolový guláš.
potřebujete:

250 g suché fazolí
1 stroužek česneku
bobkový list
2 lžíce rajčatového protlaku
200 ml masového vývaru
1 větší cibuli
3 papriky
kmín a chilli podle chuti
olej

postup:

Fazole, která se předtím 12 hodin namáčela ve vodě, slijte a vařte v čisté vodě s celým stroužkem česneku a bobkovým listem do měkka. V hluboké pánvi opražte na oleji cibuli, přidáme papriku nakrájenou na kousky a krátce pražte, přidejte slinutou uvařenou fazole, protlak, podlijte vývarem, osolte podle potřeby a krátce poduste, případně bez pokličky povařte do požadované hustoty. Přidejte chilli, kmín, případně jiné koření a podávejte s čerstvým chlebem.

  1. Domácí müsli tyčinky
  2. Čerstvé müsli
    Dodá vám energii. Nespoléhejte se však na hotový produkt, obvykle obsahuje cukr a různé přídavné látky, připravte si ho sami. Smíchejte základní müsli nebo pohanku či ovesné vločky s hrstí nadrobno pokrájeného ovoce, přidejte mléko či nízkotučný jogurt. Můžete ochutit špetkou vanilkového prášku, ale kousky čokolády či pražené ořechy jsou tabu. zdroj: Shutterstock
  3. Čerstvé müsli Dodá vám energii. Nespoléhejte se však na hotový produkt, obvykle obsahuje cukr a různé přídavné látky, připravte si ho sami. Smíchejte základní müsli nebo pohanku či ovesné vločky s hrstí nadrobno pokrájeného ovoce, přidejte mléko či nízkotučný jogurt. Můžete ochutit špetkou vanilkového prášku, ale kousky čokolády či pražené ořechy jsou tabu.

potřebujete:

300 g ovesných vloček
150 g másla
100 g nasekaného sušeného ovoce
100 g semínek (například slunečnicová, dýňová či sezamová)
70 g nasekaných lískových ořechů
6 až 7 lžic medu
1 lžička skořice
Zinek posiluje imunitu a podporuje tvorbu bílých krvinek. Nachází se například v ústřicích, krabech, drůbeži a jiném libovém mase, ale také v jogurtech či Cicero.

Zvláště hodně ho obsahují dýňová semínka, syrové i opražené. Stačí hrst semínek denně – můžete je uzobáváte samostatně namísto sladkostí, nebo si jimi posypte salát, kuřecí prsa či jakékoliv jiné jídlo.

postup:

Připravte si pekáč, který je třeba vymazat máslem. Nasypte do něj nasekané sušené ovoce (například brusinky, meruňky, jablíčka, rozinky či jiné podle chuti), oříšky a semínka. Asi 10 minut pečte v troubě na 160 ° C. Troubu však nevypínejte.

Na pánvi rozpusťte máslo a vmíchejte do něj med. Potom nasypte oříšky, ovoce a semínka, které jste pekli. Přidejte i mletou skořici. Vznikne vám hustá lepivá hmota, kterou je třeba rovnoměrně rozetřít do pekáče (asi na tloušťku 2 cm) a dát péct asi na 20 minut při teplotě 180 ° C. Potom vyjměte a nechte vychladnout. Nařežte na tyčinky.

aktualityaktuality
PR články

Mohlo by Vás zajímat

Redakční výběr